Kulinarna i muzyczna uczta na Święcie Żuru Kujawskiego

Za nami XII Święto Żuru Kujawskiego, czyli największe kulinarne wydarzenie w regionie. 22 ekipy gotujące rywalizowały o ugotowanie najsmaczniejszego żurku kujawskiego. Zadanie nie było łatwe, ponieważ zgodnie z wieloletnią tradycją żurek był gotowany w kociołkach na “żywym” ogniu. Przygotowane danie oceniało profesjonalne jury: Agnieszka Michałowska (przewodnicząca jury), Edyta Baurska i Paweł Michorzewski.

Decyzją jurorów najsmaczniejszy Żur Kujawski ugotowały Panie z Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej Jaś z Brzezia. Nagrodę w wysokości 500 złotych oraz piękny żurownik wręczyli organizatorzy wydarzenia: Zastępca Burmistrza Damian Chełminiak, Dyrektor ZSCRK Kazimierz Rojewski, Dyrektor Wahadła Agata Kubajka oraz Dyrektor KDBS Bank Magdalena Chojnacka. Jury przyznało również dwa wyróżnienia za przygotowany żur: dla Zespołu Folklorystycznego “Spod Strzechy” i Rady Rodziców ze Szkoły Podstawowej w Wieńcu.
Po raz pierwszy w tym roku została także przyznana specjalna nagroda dla najpiękniejszego stoiska. Nagrodę w wysokości 1000 złotych ufundowaną przez jednego ze sponsorów (Tartak Szafrańscy) otrzymało stoisko przygotowane przez Radę Rodziców działającą w Szkole Podstawowej w Wieńcu.

Dziękujemy wszystkim 22 ekipom gotującym za udział w konkursie kulinarnym. Bardzo nas cieszy Wasze ogromne zaangażowanie nie tylko w gotowanie konkursowej potrawy, ale również przygotowanie pięknych stoisk, pysznych dań kuchni kujawskiej, ciast i wielu innych pyszności. Z roku na rok stoiska są coraz piękniejsze a liczba przygotowanych dań na stoiskach zwiększa się.
Dziś przedstawiamy zdjęcia z części kulinarnej XII Święta Żuru Kujawskiego, jutro z części koncertowej.